În cadrul primului târg meșteșugăresc ROM(a)NOR Interferences, organizat în perioada 28-30 iulie 2023 la Muzeul Național al Satului
Biografie
Damian Drăghici și-a început cariera muzicală încă de la vârsta de 3 ani, studiind țambalul, pianul, toba, basul și altele. La 10 ani, bunicul său îi face cunoscut naiul, instrumentul profetic, cel care l-a și consacrat. Din adolescență, și-a creat propriul drum, intuindu-și măreția și prin talentul de compozitor. Fugind din țară la 18 ani, avea să se descopere prin suișuri și coborâșuri. Ajungând consacrat, strălucește suficient de tare încât să fie descoperit. La scurt timp după, îi este oferită o bursă integrală de studiu la Berklee College of Music din Boston, USA, pe care l-a si absolvit-Magna Cum Laude De aici, universul întreg s-a transformat. Și-a ales calea, poate neștiind, prin vocea generațiilor de muzicieni din familia sa.
Alături de Sony Music, devine cunoscut și celebru în Europa, apoi la nivel mondial.
Între 1993-2019 înregistrează peste 20 de albume solo, interpretând diferite stiluri muzicale, folclor, pop instrumental, new age, world music și muzică jazz la nai.
A fost artist invitat pe albumul “Winter solstice”, aparut în 2006 și premiat cu un premiu Grammy. A cântat pe mari scene ale lumii, alături de Joe Cocker, Zucherro, Cyndi Lauper, James Brown si Shaggy.
În 2006, creează proiectul “Damian & Brothers” cu care lansează mai multe albume – „Filarmonika Romanes – Magdalena”, „Gypsy Rock: Change or Die” , „RoManiac”, alături de alți 24 de artiști consacrați în România și susține peste 600 de concerte.


„Dimitrie Gusti”, va concerta și Damian Drăghici sâmbătă, orele 16.00.
Proiectul Meditații lăutărești
Proiectul „Meditatii Lautaresti” este o colaborare muzicala inovatoare ce prezintă muzica lăutarească într-un nou concept. Damian Draghici alături de alți muzicieni talentați din România, aduc muzica lăutarească într-un nou context, combinând elemente tradiționale cu jazz, fusion și world music. Lasat în octombrie 2022, proiectul a luat naștere din dorința de a înflori acest gen muzical rupt din sufletele oamenilor și, totodată, de a duce mai departe tradiția cântecului și muzicii lăutarești.
„Muzica cu care am crescut, muzica care ne-a invatat de mici copii cum sa fim dezinhibati, muzica care ne-a aratat cum parintii noștri și familiile noastre se pot transforma atunci cand o asculta si ce poate scoate din sufletul lor. Acesta este jazz-ul nostru romanesc așa cum bebop-ul este muzica lautareasca a americanilor. Respect robilor lautari care urlau si plangeau de durere fara ca ei sa fie constienti ca bocetul lor va fi apreciat și iubit dupa sute de ani.” (Damian Drăghici)
Membrii: Damian Drăghici, Marian Borcea, Pancirel Constandache, Vicenzo Deacu, Ciprian Parghel, Claudiu Purcarin, Iulian Nicolau.