loader image
contact@romanorinterferences.ro
Șos. Kiseleff nr. 28-30 Bucharest, Romania
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
Back to all Post

Dan Căldărar, meșterul teleromănean priceput în prelucrarea aramei

„Să vă alegeți, să vă fac prețul. Luați mai multe, fac și reducere”, ne-a spus pe un ton glumeț Dan Căldărar (Constantin Sande, numele său real), un rom căldărar din comuna Buzescu, județul Teleorman.

Meșteșugarul are 67 de ani și continuă să lucreze și să trăiască din munca sa. Când intri în casa sa, parcă ai intrat într-o expoziție. Oale, tigăi, vaze, cădărușe și alte vase din aramă la tot pasul. Unele sunt noi, făcute chiar de meșterul rom. Altele, ne spune că sunt moștenire.

Cele mai impresionante vase sunt alambicurile. Ce este un alambic? Este un vas de mari dimensiuni, realizat din aramă, utilizat pentru distilarea țuicii.

După prelucrarea fierului, prelucrarea aramei reprezintă un meșteșug important din cultura materială a romilor. Meșteșugul mai este cunoscut și sub denumirea de arămărit sau căldărărit.

„Știți ce e asta?”, ne întreabă arătându-ne o căldare mai mare. „O căldare pentru mămăligă. Se făcea pe pirostrie, la lemne. Asta cred că are 300 de ani. Eu asta o am de la bunica. Tata a murit acum acum 30 de ani și mi le-a lăsat (n.a – ne arată mai multe obiecte). Sunt de la tatăl lui”, își continuă povestea căldărarul nostru.

Tradiția căldărarilor era să meargă din sat în sat și să-și instaleze corturile acolo unde intenționau să stea mai mult. „Nu am mers niciodă cu cortul. Bunicul meu, tata lu’ tata, mi-a spus că nu au avut case. Ei se mutau din sat în sat, cu cortul. Mama mi-a spus că aveau bordeie în loc de case. Făceau căldări și mergeau să le vândă”, ne-a mai istorisit căldăratul teleormănean.

logo-mc2
Copyright © 2022 | Toate drepturile rezervate. ROM a NOR Interferences