Proiectul are o durată de 24 de luni și va fi derulat în perioada 1 ianuarie 2022 – 31 decembrie 2023. Acesta reprezintă o incursiune în timp și spațiu pentru a promova, valorifica și revitaliza patrimoniul cultural specific etniei rome. Proiectul se adresează atât minorității rome în ansamblul său, cât și publicului vizitator din România și Norvegia, având drept scop îmbunătățirea situației populației de etnie romă. Pe toată durata derulării proiectului, Muzeul Satului beneficiază de expertiza colegilor de la Glomdal din cadrul Anno Museum din Norvegia, care vor participa activ la campaniile de cercetare și la sesiunile de dezbatere privind revitalizarea și promovarea meșteșugurilor tradiționale rome.
Promotor de proiect: Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, România
Parteneri de proiect: Anno Museum, Norvegia
Valoarea finanțării nerambursabile (85% Grant SEE și 15% bugetul național): 6.720.404,11 lei
(1.357.794,55 euro)
Durată: 24 luni
Locație de implementare: România (București, Constanța, Călărași, Ialomița, Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj) și Norvegia (Elverum)
Cine suntem?
Muzeul Anno din Norvegia, prin intermediul Departamentului Glomdal are drept misiune colectarea și conservarea elementelor aparținând vechilor culturi și de a oferi cunoștințe asupra vieților și obiceiurilor oamenilor din trecut. Fundația muzeului își propune să sprijine domeniul culturii minorităților și societății multiculturale, muzeul având o responsabilitate specială pentru cultura și istoria etniei rome. Încă din anul 2000, Glomdal Museum și-a asumat responsabilitatea națională pentru documentarea culturii și istoriei poporului Tater /Romani, având și o expoziție permanentă importantă dedicată acestora.
Prin expoziția sa de arhitectură și tehnică populară, și implicit, prin inventarul specific de obiecte etnografice, Muzeul Satului reușește să prezinte publicului imaginea unui sat – sinteză a României, în originalitatea, reprezentativitatea, unitatea și diversitatea sa. Totodată, respectarea și aplicarea principiului unității în diversitate, au permis surprinderea diferențelor de ordin etnic precum și a interferențelor dintre cultura populară românească și cea a altor naționalități si etnii din România.
Ce ne propunem?
Deși romii sunt o minoritate istorică în România, distanța socială dintre ei și români continuă să se mențină, stereotipurile și prejudecățile rămânând principalii vectori care îi descriu în mentalul populației majoritare. Pornind de la aceste considerente, ne propunem revitalizarea moștenirii lor culturale
Prin toate acțiunile proiectului ne-am propus să creștem și să diversificăm oferta culturală a romilor, și să dezvoltăm noi audiențe interesate să le asculte povestea și istoria. Una dintre componentele esențiale în combaterea discriminării o reprezintă educația în spiritul toleranței și al acceptării diversității multiculturale. Prin acțiunile proiectului, ne dorim să punem la dispoziția publicului instrumentele necesare pentru conștientizarea specificului cultural al romilor, contracarând stereotipurile și promovând înțelegerea multiculturală.
Parteneri
Program
Luni – Joi – 08.00 – 16.30
Vineri – 08.00 – 14.00
Contact
Șos. Kiseleff nr. 28-30, Sector 1, 011347 București, România
021 317 90 68
contact@romanorinterferences.ro