loader image
contact@romanorinterferences.ro
Șos. Kiseleff nr. 28-30 Bucharest, Romania
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
„ROM (a) NOR Interferences” este un proiect cultural implementat de Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” în colaborare cu Anno Museum din Norvegia.

Proiectul are o durată de 24 de luni și va fi derulat în perioada 1 ianuarie 2022 – 31 decembrie 2023. Acesta reprezintă o incursiune în timp și spațiu pentru a promova, valorifica și revitaliza patrimoniul cultural specific etniei rome. Proiectul se adresează atât minorității rome în ansamblul său, cât și publicului vizitator din România și Norvegia, având drept scop îmbunătățirea situației populației de etnie romă. Pe toată durata derulării proiectului, Muzeul Satului beneficiază de expertiza colegilor de la Glomdal din cadrul Anno Museum din Norvegia, care vor participa activ la campaniile de cercetare și la sesiunile de dezbatere privind revitalizarea și promovarea meșteșugurilor tradiționale rome.

Promotor de proiect: Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, România
Parteneri de proiect: Anno Museum, Norvegia
Valoarea finanțării nerambursabile (85% Grant SEE și 15% bugetul național): 6.720.404,11 lei
(1.357.794,55 euro)
Durată: 24 luni
Locație de implementare: România (București, Constanța, Călărași, Ialomița, Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj) și Norvegia (Elverum)

Cine suntem?

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” are misiunea de a cerceta, colecta, conserva și restaura bunuri de patrimoniu aparținând culturii și civilizației românești și de a le folosi ca principal instrument al comunicării și educării publicului, prin mijloacele caracteristice muzeologiei moderne.

Muzeul Anno din Norvegia, prin intermediul Departamentului Glomdal are drept misiune colectarea și conservarea elementelor aparținând vechilor culturi și de a oferi cunoștințe asupra vieților și obiceiurilor oamenilor din trecut. Fundația muzeului își propune să sprijine domeniul culturii minorităților și societății multiculturale, muzeul având o responsabilitate specială pentru cultura și istoria etniei rome. Încă din anul 2000, Glomdal Museum și-a asumat responsabilitatea națională pentru documentarea culturii și istoriei poporului Tater /Romani, având și o expoziție permanentă importantă dedicată acestora.

Prin expoziția sa de arhitectură și tehnică populară, și implicit, prin inventarul specific de obiecte etnografice, Muzeul Satului reușește să prezinte publicului imaginea unui sat – sinteză a României, în originalitatea, reprezentativitatea, unitatea și diversitatea sa. Totodată, respectarea și aplicarea principiului unității în diversitate, au permis surprinderea diferențelor de ordin etnic precum și a interferențelor dintre cultura populară românească și cea a altor naționalități si etnii din România.

„Noi suntem interesați de etnia culturală romă și sunt convinsă că multe comunități de romi vor veni alături de noi. Încă de acum 20 de ani, de când discutam despre a face Muzeul romilor, am susținut că este important să scoatem în evidență latura serioasă a acestei etnii – adică meșteșugurile în primul rând, modul de viață și istoria culturală a acestei etnii”, a declarat în cadrul conferinței de presă Paulina Popoiu directorul general al Muzeului Satului în calitate de Manager al Proiectului Cultural ROM (a) NOR Interferences.

Ce ne propunem?

Prin proiectul „ROM(a)NOR Interferences” ne propunem să spunem povestea patrimoniului romilor într-un mod inedit. Astfel, moștenirea lor culturală va fi vizibilă într-unul dintre cele mai vizitate muzee din România: Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”.

Deși romii sunt o minoritate istorică în România, distanța socială dintre ei și români continuă să se mențină, stereotipurile și prejudecățile rămânând principalii vectori care îi descriu în mentalul populației majoritare. Pornind de la aceste considerente, ne propunem revitalizarea moștenirii lor culturale

Prin toate acțiunile proiectului ne-am propus să creștem și să diversificăm oferta culturală a romilor, și să dezvoltăm noi audiențe interesate să le asculte povestea și istoria. Una dintre componentele esențiale în combaterea discriminării o reprezintă educația în spiritul toleranței și al acceptării diversității multiculturale. Prin acțiunile proiectului, ne dorim să punem la dispoziția publicului instrumentele necesare pentru conștientizarea specificului cultural al romilor, contracarând stereotipurile și promovând înțelegerea multiculturală.

 

 

Parteneri

Program

Luni – Joi – 08.00 – 16.30

Vineri – 08.00 – 14.00

Contact

Șos. Kiseleff nr. 28-30, Sector 1, 011347 București, România

021 317 90 68

Copyright © 2022 | Toate drepturile rezervate. ROM a NOR Interferences