În cadrul celui de-al treilea Târg Rom(a)Nor Interferences, sâmbătă, 23 august, de la ora 15.00, a avut loc un dialog muzical internațional inedit între lăutari romi din România, Ungaria, Serbia și Bulgaria. La el au luat partea Taraful București, Jánoska Béla Band și Emil Angelov, alături de un taraf bulgaro-sârbesc.
Taraful București
„Suntem adânc înrădăcinați în muzica lăutărească autentică. Ne tragem seva din acordurile fabuloase ale acestui stil muzical… avem colegi ce provin din familii renumite de lăutari, care au trimis în lume adevărați giganți – Romica Puceanu, Fărâmiță Lambru, Marcel Budală… Prin cântul nostru, păstrăm vie această moștenire colosală, vibrantă și onorăm amintirea lor cu fiecare acord.”
Așa se descrie în termeni simpli Taraf Bucuresti, o trupă cu o experiență de 15 ani și peste 1000 de evenimente reușite.
Jánoska Béla Band
Muzica romă ungurească se bucură de o tradiție seculară, fiind apreciată în cercurile înaltei societăți a Imperiului Austro-Ungar. Mari compozitori, printre care Brahms, Liszt sau Bartoš au valorificat și au întrebuințat în literatura partiturilor lor influențele romilor lăutari unguri.
Pentru a le ilustra măiestria, Jánoska Béla Band a urcat pe scena Dumitra a Muzeului Satului.
Taraful lui Emil Angelov
Muzica romani nu avea cum să nu lase o amprentă puternică și în spațiul balcanic. Emil Angelov, un renumit violonist al etniei rome bulgare ne-a cântat și incitat cu genul lor de muzica romă bulgaro-sârbocroat.
Taraful Bucuresti și Jánoska Béla Band – Jelem, jelem
***
Proiectul predefinit ROM(a)NOR Interferences este implementat de Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” cu sprijinul financiar al Granturilor SEE 2014 – 2021 prin Programul RO-Cultura.