loader image
contact@romanorinterferences.ro
Șos. Kiseleff nr. 28-30 Bucharest, Romania
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
Back to all Post

Echipa Rom(a)Nor în vizită la comunitatea romă din Brateiu

În cadrului schimbului de experiență în domeniul curatoriatului cu partenerii de la Anno Glomdal Museum, pe 17 octombrie 2023 echipa Rom(a)Nor Interference a vizitat comuna Brateiu din județul Sibiu. Delegația a fost formată din: Ola Mørkhagen, directorul Muzeului Glomdal, Paula Popoiu, managerul Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Dr. Mari Østhaug Møystad, curatorul expoziției „Latjo drom” dedicată populației Romani din Elverum, Dina Rareș-Ioan, directorul administrativ interimar al MNSDG, Holger Gustavsen și Lillan Støen, reprezentanți ai Asociației Naționale pentru Populația Romani din Norvegia, meșterii romi norvegieni Viola Lysgård și Per Henrik Moe, precum și muzeografii MNSDG Aurelia Tudor, Petre Terescenco și Eugen Ion.

Situată pe Valea Târnavei Mari, la mică distanță de Mediaș, Brateiu este una dintre comunitățile de romi importante din țara noastră și locul în care un număr redus de familii de căldărari muncesc din greu pentru a ține în viață un meșteșug vechi de generații. Printre acestea, cele două pe care le-am vizitat, ale lui Victor Clopotar și Traian Căldărar joacă un rol aparte. Acasă la cei doi, echipa Rom(a)Nor a avut șansa să le cunoască îndeaproape atât meșteșugul practicat cu ciocanul și nicovala, cât și familia și tradițiile. 

Victor Clopotar este cunoscut în întreaga lume, povestea lui fiind una de succes. A participat și participă la multe târguri și expoziții în țară și străinătate (Veneția, Paris, New York). A lucrat pentru marii designeri ai lumii și are lucrări expuse în multe muzee. Soția sa, Eva, coase de când era copil, mai întâi pentru ea și familie, ulterior pentru turiști sau la comandă. Acum este cunoscută pentru hainele tradiționale rome pe care le creează. În mod firesc, fiul lor Victoraș urmează pasiunea tatălui.

Și Traian Căldărar a învățat meșteșugul de la tatăl său, încă de când era copil. Pandemia de COVID-19 l-a obligat și/sau i-a oferit șansa să se reinventeze în mediul online, acolo unde acum promovează intens prelucrarea obiectelor din cupru, fiind unul dintre căldărarii renumiți din Brateiu. Și soția sa Ricuța coase de mică, dar lucrează și coliere tradiționale. 

***

Proiectul predefinit ROM(a)NOR Interferences este implementat de Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” cu sprijinul financiar al Granturilor SEE 2014 – 2021 prin Programul RO-Cultura.

Add Your Comment

Copyright © 2022 | Toate drepturile rezervate. ROM a NOR Interferences