În cadrului schimbului de experiență în cadrul restaurării, conservării și promovării obiectelor de patrimoniu, pe 14 septembrie 2022, Echipa Rom(a)Nor Interference a vizitat muzeul Glomdal din Norvegia. Acesta este una dintre principalele instituții culturale norvegiene care se concentrează pe documentarea culturii rome și istoriei poporului rom.
Deși romii au trăit în Scandinavia încă din secolul al XVI-lea, până la finalul anilor ’80 politica norvegiană a fost una de asimilare a acestei populației. În Norvegia au fost recunoscuți ca o comunitate distinctă abia în 1999, iar de atunci guvernul a demarat și o serie de vaste acțiuni de conservare a patrimoniului culturii rome.
Astfel, muzeul Glomdal a primit sarcina de a realiza un centru de documentare care să studieze viața romilor din Norvegia, din timpuri istorice până în zilele noastre. Cercetarea specialiștilor de aici s-a concentrat pe identificarea tuturor aspectelor culturii rome – de la modul de viață nomad, până la tradiții și obiceiuri.
În pofida faptului că muzeul este unul în aer liber și are 92 de case tradiționale norvegiene, nu are încă și o locuință specifică etniei rome. În schimb are o expoziție în interior („Latjo drom”), pe care muzeografii de la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” au avut ocazia să o viziteze și să afle mai multe despre romii din Norvegia.






