Pe 25 aprilie 2024, orele 13:00, în acordurile de cobză ale lui Alin Trocan, a avut loc inaugurarea șurei din Vișeu de Mijloc, jud. Maramureș strămutată în Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” în cadrul proiectului cultural ROM(a)NOR Interferences. Pentru a îndeplini condițiile necesare găzduirii unor echipamente IT, șura a fost reamenajată, generând un spațiu expozițional modern și neconvențional. În centrul acestuia, am decis montarea expoziției „Romii din România. Povestea noastră”. În jurul ei, au fost poziționate stativele cu tablete cu jocuri interactive, aplicațiile de realitate virtuală și un totem digital care îl găzduiește pe Lazăr, personaj creat cu ajutorul inteligenței artificiale.
La eveniment au participat: Paula Popoiu, managerul proiectului ROM(a)NOR Interferences; Bogdan Trâmbaciu, director Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii; Irina Cajal, subsecretar de stat în cadrul Ministerii Culturii; Ola Mørkhagen, managerul Glomdal Anno Museum din Norvegia; Sabina Ispas, Academia Română, Director al Institutului de Etnografie şi Folclor „C. Brăiloiu“; Vasile Ionescu, antropolog și președinte al Societății Academice Rome; Claudiu Motrescu, primar al comunei Beclean, jud. Brașov; Rareș Dina, asistent managerul proiectului ROM(a)NOR Interferences; Mari Østhaug Møystad, curatorul expoziției Latjo drom din cadrul Glomdal; Gheorghe Sasu, reprezentantul firmei Sasu Imre Reconstruct și Andrei Ștefan, Getaway Virtual Reality Studio; Georgeta Stoica, academician; Iustin Dejanu, manager Muzeul Pomiculturii și Viticulturii, Golești; Dorel Micle, manager Muzeul Satului Bănățean, Timișoara; Cristina Toma, manager Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, București; Tudor Gheorghe, Collider Visuals; Nae Alexandru, prezentator; numeroși meșteri romi și persoane de etnie romă întâlnite în cadrul cercetărilor de teren, precum și echipa proiectului.
Andrei Ștefan: „Vreau să vă povestesc puțin despre cele două experiențe. În noua șură veți avea ocazia să încercați o experiență de realitate virtuală, care este o călătorie inițiatică în această lume fascinantă a romilor, a meșteșugurilor și artei lor. Această experiență vă va purta prin trei meșteșuguri: este vorba despre meseria de căldărar, cea de fierar și de rudar. Iar la final veți avea o surpriză: este vorba de un obicei pierdut, dansul ursului. Sper că veți avea ocazia să încercați!
Avatarul de AI este un proiect de inovație. Și el va fi un ghid, un educator în cadrul expoziției și vă va putea răspunde la toate întrebările despre cultura poporului rom. Și pe acesta, sper să îl puneți la încercare.”
Paula Popoiu: „Foarte important, pentru prima dată într-un muzeu, folosim inteligența artificială și realitatea virtuală. Avem un avatar pe care l-am numit Lazăr. De ce? Pentru că se leagă de casa Lazăr Năftănăilă, dar și de Sâmbăta lui Lazăr, care va fi sâmbăta asta. Am zis noi Lazăr cel înviat din morți.”
Irina Cajal: „Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, prin eforturile depuse de prietena mea, doamna Paula Popoiu, și echipa sa de specialiști a reușit să devină un deschizător de drumuri prin utilizarea metodologiilor științifice adecvate, a tehnologiei de ultimă generație, a inteligenței artificiale, promovând astfel și valorile tradiționale, istoria, viața și cultura minorității rome din România.”
Sabina Ispas: „Proiectul este un bun răspuns la programele UNESCO al căror scop principal este tocmai cunoașterea, conservarea și valorificarea culturilor tradiționale într-un moment special, cel pe care îl oferă epoca noastră foarte dinamică și pline de schimbări de model funcțional. Asta este foarte important: să știm ce păstrăm ca reper identitar în dinamica proceselor care ni se oferă astăzi, spectaculoase ca modificare, ca reinterpretare și ca identificare a noastră față de aceste tendințe ale umanității planetare, de a descoperi, născoci, utiliza sau crea noi și noi valori și repere.”
***
Proiectul predefinit ROM(a)NOR Interferences este implementat de Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” cu sprijinul financiar al Granturilor SEE 2014 – 2021 prin Programul RO-Cultura.