În cadrul primului târg meșteșugăresc ROM(a)NOR Interferences, organizat în perioada 28-30 iulie 2023 de către Muzeului Național al Satului Dimitrie Gusti, a avut loc și masa rotundă „Locuri, locuire, meșteșuguri”. Aceasta a avut ca scop deschiderea unor punți de dialog între reprezentanții autorităților centrale, muzee și meșterii tradiționali romi.
Au luat cuvântul dna. Paulina Popoiu, managerul Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, dna. Irina Cajal, subsecretar de stat în cadrul Biroului Minorități Naționale din Ministerul Culturii, dl. Vasile Ionescu, președinte al Societății Academice Rome și important activist pentru drepturile romilor, actorul George Robu, precum și Damian Drăghici. Dintre meșteri, îi amintim pe: Victor Clopotar Sr., Manole Nistor, Mihai Gușă, Ionel Dumitru, Petrică Bulbuc, Constantin Păulin, Victor Lăcătuș, Victor Căldărar Jr., Constantin Sande, Manole Dinu, Dumitru Linguraru, Traian Căldărar, Sorica Gheorghe, Radu Ion.
Printre temele discutate amintim: problemele meșterilor, lipsa piețelor de desfacere, nevoia identificării unor soluții online, importanța antreprenoriatului cultural, posibilitatea introducerii pieselor din aramă confecționate la Brateiu în Patrimoniul UNESCO, deschiderea unor școli de meserii, lipsa de unitate a romilor etc.
***
„Vor rezista meseriile tradiționale? Adevărul e că ele nu mai rezistă de mult. În Europa au cam dispărut. Aici, e așa o chestie între o utilitate care s-a pierdut (cine mai cumpără linguri, ceaune?). Deci e evident că e o criză foarte puternică. S-au încercat proiecte de milioane de euro, Uniunea Europeană, Artisans du Monde. Deci toată lumea a încercat să găsească o soluție, adică soluția fiind cum am putea să facem din meseriile astea ceva care să funcționeze? Pot fi ele readaptate, să existe o reconversie a lor? E o întrebare la care nu am găsit încă răspuns.” (Vasile Ionescu)
„Aș zice că Muzeul Satului și nu numai Muzeul Satului din București, ci toate muzeele în aer liber din țară au un rol extrem de important. De ce? Pentru că noi scoatem în evidență ceea ce are mai bun o etnie, meșteșugurile în cadrul târgurilor Rom(a)Nor Interferences au fost ținta noastră. […]. Vor rezista meseriile tradiționale? Eu aș extinde întrebarea și la celelalte meșteșuguri, și ale românilor și ale altor etnii, pentru că toți suferă de aceeași poveste: lipsa pieței de desfacere. Apoi lipsa continuității, pentru că foarte mulți tineri, având în vedere că nu au aceste piețe de desfacere și nu pot trăi dintr-un meșteșug tradițional, părăsesc meseria și își caută altceva de făcut. Noi încercăm la muzee să-i conștientizăm de importanța acestor meșteșuguri și mă bucur că am văzut acum la târgul romilor foarte mulți tineri care au venit și care au făcut tot timpul demonstrații și de bijuterii, de prelucrarea metalului, au venit cei care prelucrează lemnul de asemenea. Foarte variate și foarte frumoase aceste meșteșuguri ale lor, dar n-aș putea să fac o previziune pentru viitor, pentru că-mi este foarte greu.” (Paulina Popoiu)
„Iubesc foarte mult ce faceți […]. Sunteți foarte mari artiști, meseriile dumneavoastră trebuie repuse pe șirul meseriilor cele mai importante. Trebuie să creăm o școală și o facultate de meserii și mă bazez pe doamna Popoiu și pe Vasile Ionescu, cu care lucrez de foarte mulți ani. Nu trebuie să lăsăm ceea ce s-a pierdut. Trebuie să reînființăm tot ce au făcut și tot ce fac romii.” (Irina Cajal)
***
Proiectul predefinit ROM(a)NOR Interferences este implementat de Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” cu sprijinul financiar al Granturilor SEE 2014 – 2021 prin Programul RO-Cultura.