În cadrul ultimului târg meșteșugăresc ROM(a)NOR Interferences, organizat în perioada 13-15 octombrie 2023 de către Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, au avut loc și două mese rotunde, având ca scop întărirea dialogului dintre muzee și meșterii tradiționali romi, fie ei din România sau Norvegia, și prefigurând sesiunile de dezbateri ce vor avea loc până la sfârșitul proiectului.
La acestea au participat: Paulina Popoiu, managerul Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Ola Mørkhagen, managerul Glomdal Anno Museum, Vasile Ionescu, președinte al Societății Academice Rome și important activist pentru drepturile romilor, Mari Østhaug Møystad, curatorul expoziției Latjo drom din cadrul Glomdal, Holger Gustavsen și Lillan Støen, reprezentanții Asociației Naționale pentru populația Romani din Norvegia, Nora Costache, coordonatorul editurii Centrului Național de Cultură a Romilor, Rareș Dina, Aurelia Cosma, Georgiana Onoiu, Cristina Liberis (Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”). Dintre meșteri, îi amintim pe: Victor Clopotar Sr., Manole Nistor, David Marilena, Traian Căldărar, Ciurar Traian-Elisei, Matei Gerebenes, Bucur Stângaciu, Victor Lăcătuș, Victor Căldărar Junior, Manole Dinu, Constantin Paulin, Ionel Dumitru, Dumitru Lingurar, Constantin Lepădatu, Durac Ionuț, Constantin Sande, Dumitru Dantes, Șerban Ion, Radu Ion, Petrică Bulbuc, Sorica Gheorghe, Pache Andrei, Victor Clopotar Junior, Nicolae Ciurar, Mihai Gheorghe, Ion Iordan, Per Henrik Moe și Jim Rom.
Printre temele discutate, menționăm: lipsa de unitate a meșteșugarilor, rolul autorităților locale și centrale, lipsa de protecție din partea statului și legislația insuficientă, dispariția școlilor de meserii și consecințele asupra meșteșugurilor, piețele de desfacere, meșterii tineri versus „Tezaure Umane Vii”, marketing și branding, social media și promovare online, rolul femeilor rome, meșteșuguri dispărute și riscurile din prezent etc.
***
„Fără dumneavoastră (meșterii), acest proiect nu ar fi atât de interesant și până la final, sper eu, să arătăm că modul în care noi conviețuim cu dumneavoastră nu este cel din media, ci este cel adevărat în care oamenii se înțeleg, în care oamenii se ajută și eu sper ca după ce terminăm acest proiect, colaborarea noastră să continue. […] Noi, chiar și după acești doi ani ai proiectului, vom continua să discutăm despre meseriile dumneavoastră care trebuie salvate. Dumneavoastră nu lucrați de dragul de a face artă, ci și de dragul de a vă întreține, și atunci noi trebuie să ne gândim la formarea unor piețe, dar și la diversificarea produselor și la adaptarea lor acestor timpuri. Și atunci, avem foarte mult de lucru împreună. […] Ce vreau este să ne uităm mai puțin spre trecut, să nu-l uităm, dar să ne uităm mai puțin, și să ne uităm mai mult către viitor, dacă vrem să facem totuși niște pași împreună, și niște pași către o bunăstare pe care cu toții o dorim.” (Paula Popoiu)
„Ce a încercat Muzeul Satului să vă arate a fost că ceea ce faceți voi este valoros, dar trebuie impuse niște standarde… Vă repet: încercați să vă organizați.” (Vasile Ionescu)
„Ar fi util să găsim niște soluții de colaborare între meșterii romi din România și cei din Norvegia, pentru că sunt convinsă că o parte dintre probleme sunt similare. Iar muzeele sunt spații ideale care pot facilita acest dialog și schimb cultural. […] Deși muzeul nu este un partid politic, nu are asocieri sau afilieri politice, trebuie să recunoaștem și să acceptăm că lucrăm cu și pentru o minoritate traumatizată. Arătând meșteșugurile, munca și arta combatem discriminarea și ideile preconcepute care există în societate.” (Mari Østhaug Møystad)
„Haide să ne strângem, să cerem ce vrem. Pentru că, de fapt, noi nu cerem pentru noi, ci pentru copiii copiilor noștri. Noi vrem ca tradiția și meșteșugul să arate adevărata identitate a României. Sunt țări care au făcut industrii din meșteșuguri, trebuie să putem și noi. […] Haideți să nu mai punem numai romi. Sunt tătari, unguri, sași, români, sunt de toți care sunt aici. Să vină toți fraților, care sunt meșteri. Meșteșugul și tradiția nu au granițe, limite, apartenență politică.” (Dumitru Ionel)
„Ne face și nouă plăcere să putem vedea niște artizani romi din afară și chiar să colaborăm cu ei și să luăm idei, noi de la ei și ei de la noi, și să putem face chiar câteva obiecte împreună în viitor.” (Victor Clopotar Senior)
***
Proiectul predefinit ROM(a)NOR Interferences este implementat de Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” cu sprijinul financiar al Granturilor SEE 2014 – 2021 prin Programul RO-Cultura.