Mihai Gabriel Stângă (16 ani) și Gabriel Neagu (14 ani) sunt cei mai tineri lăutari pe care echipa ROM(a)NOR Interferences i-a întâlnit în cercetările sale. Sunt doi tineri ambițioși, din Drăgănești-Olt, care vor să facă din lăutărie principala lor meserie.
Mihai studiază acordeonul de cinci ani.
„Am început la zece ani, cântând la orgă (n.a. – face referire la pianină electrică). La 11 ani am început cu acordeonul împreună cu un profesor care venea acasă. Cântăm după ureche, deocamdată nu știm să cântăm după partitură, dar probabil o să învățăm”.
Gabriel cântă la saxofon de vreo patru ani.
„Am avut, până acum, trei profesori. Nu am studiat până acum saxofonul. Patru ani am cântat și la acordeon, dar mi-am dat seama că nu este de mine și m-am gândit să încerc cu saxofonul. Am văzut foarte mulți lăutari care cântau cu el și m-a pasionat sunetul, are un sunet foarte dulce”, ne-a spus Gabriel Neagu.
Cei doi tineri provin din familii de muzicieni romi și astfel au ajuns să studieze, acasă, diverse instrumente muzicale încă din copilărie.
„Tata lui tata a cântat la țambal și tatăl mamei a cântat tot la țambal”, spune Mihai.
În cazul lui Gabriel, tatăl nu a fost nici lăutar, nici prezent în viața lui, părăsindu-l când tânărul avea doar doi ani. Însă, pe linia maternă, își amintește că familia a fost una de lăutari.
„Străbunicul meu a fost viorist, iar străbunica a cântat la chitară. Bunicul a cântat cu vioara, nașul meu cu acordeonul. Cu vocea, în momentul de față, cântă sora mea, care are 17 ani. Cu ea am cântat în particular, acasă”, a povestit Gabriel.
Cei doi nu au cântat la vreun eveniment împreună. „Studiem împreună, dar nu avem o formație. Rudele noastre care sunt lăutari ne mai iau cu ele pe unde se poate, ca sa mai prindem experiență, dar și niște bani. Suntem încă tineri și nu se poate pune baza pe noi. Trebuie să mai fie cineva acolo, cu noi”, a povestit Mihai echipei ROM(a)NOR.
Amândoi speră ca pe viitor să înceapă să cânte la evenimente fără să mai fie alături de alți lăutari experimentați. Sunt conștienți că este nevoie de mult studiu și multă muncă.