Echipa de cercetare din cadrul proiectului ROM(a)NOR Interferences, odată ajunsă în comuna Cetate din județul Dolj, a cunoscut un rom cu o ocupație mai puțin întâlnită: gornist. Întâlnirea a avut loc într-o zonă a satului de reședință al comunei (Cetate) unde, spun autoritățile locale, domiciliază câțiva dintre cei mai nevoiași romi din comună și care poartă o denumire scabroasă, greu de divulgat.
Domnul Iancu Vasile, în vârstă de 67 ani (n.1955) locuiește în această parte a satului, este pensionar și cântă la goarnă. Nu cântă la petreceri sau pe vreo scenă ci numai cu anumite ocazii: la decese; este solicitat în această privință atât în cele două sate ale comunei (Cetate și Moreni) cât și în câteva localități din apropiere.
Gornistul Vasile Iancu
De fiecare dată când este solicitat la un astfel de eveniment nefericit, domnul Vasile Iancu își ia instrumentul și se prezintă în gospodăria (la casa) celui tocmai decedat; cântă la goarnă în seara zilei în care omul a răposat, apoi ziua următoare dimineața și din nou seara. În ziua înmormântării gornistul cântă din nou la plecarea celui fără suflare către cimitir sau îl însoțește până la destinație, după cum dorește familia în cauză. Cântă, de obicei, câte 25-30 minute, de fiecare dată fiind plătit cu bani sau produse alimentare; se mulțumește și cu recompense modeste, în funcție de posibilitățile fiecăruia.
Domnul Iancu Vasile nu cântă singur ci însoțit de fiul său, Iancu Cornel (zis Floricel) care, de asemenea, cântă la goarnă; a învățat de la tatăl său, care, la rândul său, a fost instruit de către propriul părinte.
Domnul Iancu Vasile cântă la goarnă din 1994, de la vârsta de 39 ani, iar cei doi fii ai săi cunosc deopotrivă cântatul la goarnă; deosebirea constă în faptul că fratele lui Floricel cântă extrem de rar. Domnul Iancu este și tatăl a două fete dar acestea nu cântă la vreun instrument muzical.
În fotografii poate fi văzut atât domnul Iancu Vasile cât și fiul său Cornel, gorniștii din Cetate.
Alături de fiul său, Cornel