loader image
contact@romanorinterferences.ro
Șos. Kiseleff nr. 28-30 Bucharest, Romania
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
Back to all Post

Povestea cursului 4 – Bijutier artizanal

În perioada 6 – 10 noiembrie 2023, 20 de persoane de etnie romă din județul Sibiu și Municipiul București au participat la cel de-al patrulea curs gratuit organizat de Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” în cadrul proiectului Rom(a)Nor Interferences, cel de Bijutier artizanal.

Bijuteriile au constituit din cele mai vechi timpuri un mod de exprimare a frumosului și a statutului social. Fie că erau realizate din materiale organice – colți de animale, pene, pietre, oase de pește, scoici, piei de animale -, din pietre prețioase și semiprețioase sau metale scumpe, bijuteriile au urmat cursul istoriei și trecerea de la o epocă la alta. Dincolo de scopul estetic, au avut ca scop să arate bogăția, rangul, apartenența sau afecțiunea față de o anumită persoană. În prezent, ele ocupă un loc aparte în viața noastră, de la accesorii care ne completează ținuta vestimentară și au rol estetic, la obiecte de artă, care își găsesc locul în colecțiile unor galerii de artă contemporană sau tradițională. Acestea sunt doar câteva dintre elementele discutate de către lectorul Victor Clopotar din Brateiu cu ucenicii săi. S-a mai vorbit și despre elemente tehnice, precum spațiul de lucru, uneltele și materialele folosite, tehnici de lucru, etape și proceduri, marketing și valorificare.

Au fost 10 ore de teorie și 30 de ore de practică în care ucenicii au învățat să realizeze cercei, brățări, inele, pandantive sau lănțișoare, într-o varietate de modele și forme.

La final, ei au primit un certificat de absolvire emis de Muzeul National Al Satului „Dimitrie Gusti”.

***

Proiectul predefinit ROM(a)NOR Interferences este implementat de Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” cu sprijinul financiar al Granturilor SEE 2014 – 2021 prin Programul RO-Cultura.

Add Your Comment

Copyright © 2022 | Toate drepturile rezervate. ROM a NOR Interferences