loader image
contact@romanorinterferences.ro
Șos. Kiseleff nr. 28-30 Bucharest, Romania
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
Back to all Post

Povestea cursului 5 – Țesător manual

În perioada 13 – 17 noiembrie 2023, 20 de persoane de etnie romă din județele Galați, Călărași, Mureș, Teleorman, Ialomița și Municipiul București au participat la cel de-al cincilea curs gratuit organizat de Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” în cadrul proiectului Rom(a)Nor Interferences, cel de Țesător manual.

Meșteșugul țesutului este o îndeletnicire străveche, rezervată prin excelență femeilor, care se ocupau în cadrul industriei casnice textile cu toate operațiunile necesare prelucrării fibrelor textile: torsul lânii, cânepii și bumbacului, obținerea borangicului, vopsirea firelor, urzitul, năvăditul și țesutul. În principal cu ajutorul războiului de țesut, ele dădeau astfel naștere la scoarțe, covoare, lăicere, păretare, așternuturi de pat și fețe de masă, dar și la piese de costum popular (cămăși, marame, brâie, fote, catrințe și ițari). Acestea sunt doar câteva din informațiile cu caracter general discutate de lectorul Flory Buia cu ucenicele sale. Cursantele au mai învățat și despre pregătirea spațiului de lucru, unelte, materie primă (selecție, caracteristici), etape de lucru, produse și valorificare.

Au fost 10 ore de teorie și 30 de ore de practică în care au învățat cum se realizează diferite produse textile.

La final, ele au primit și un certificat de absolvire emis de Muzeul National Al Satului „Dimitrie Gusti”.

***

Proiectul predefinit ROM(a)NOR Interferences este implementat de Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” cu sprijinul financiar al Granturilor SEE 2014 – 2021 prin Programul RO-Cultura.

Copyright © 2022 | Toate drepturile rezervate. ROM a NOR Interferences