În perioada 30 octombrie – 3 noiembrie 2023, 20 de persoane de etnie romă din județul Sibiu au participat la primul curs gratuit organizat de Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” în cadrul proiectului Rom(a)Nor Interferences, cel de Confecționer artizanal de obiecte de uz casnic și decorativ din metal.
Lectorul Traian Căldărar le-a vorbit cursanților atât despre vechimea unui meșteșug transmis din generație în generație și înțeles ca mod de trai, artă și identitate, cât și despre elemente tehnice precum materia primă necesară și alegerea ei, uneltele de bază (nicovală, foarfecă, ciocan, ciocan de lemn, compas, dorn și șină) sau tehnicile de lucru (analiza necesarului, măsurarea, croirea produsului, formarea, călărea și decălirea). Nu în ultimul rând, s-a discutat despre calitățile unui meșter bun, între care migală, răbdarea și atenția la detalii joacă un rol aparte.
Au fost 10 ore de teorie și 30 de ore de practică în care ucenicii au putut realiza o gamă variată de produse, de la veselă – căni de apă, de cafea, tigăi de diferite dimensiuni, ibrice de cafea, cazane și căzănele, ceaune, cești, ceainice, cuțite linguri, carafe, forme de prăjituri, până la vaze, sfeșnice sau scrumiere decorate.
La final, ei au primit un certificat de absolvire emis de Muzeul National Al Satului „Dimitrie Gusti”.
***
Proiectul predefinit ROM(a)NOR Interferences este implementat de Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” cu sprijinul financiar al Granturilor SEE 2014 – 2021 prin Programul RO-Cultura.