❓În cadrul comunității Romani din Norvegia, familia reprezenta și un parteneriat în muncă, cuplul fiind nevoit să colaboreze îndeaproape pentru a supraviețui vieții pe drumuri. Și copiii, considerați „averea familiei”, făceau parte din acest parteneriat.
❓De-a lungul timpului, familiile Romani din Norvegia și-au asigurat în principal traiul oferind bunuri și produse populației locale. Gama de meserii practicate de bărbați era diversă: de la lucrul cu metalul (fierărie, tinichigerie, confecționarea cuțitelor sau ceasurilor, realizarea obiectelor din sârmă, cositoritul oalelor) sau alte materiale (lemn, os, corn) până la îngrijirea, castrarea sau negoțul cu cai. Unii se ocupau de comerțul cu fiare vechi sau antichități, iar alții de activități agricole. Există și meserii dispărute asociate minorității Romani, precum confecționarea spetelor pentru războiul de țesut sau curățarea hornurilor.
❓Și femeile Romani contribuiau la bunăstarea economică a familiei. Pe lângă datoriile familiale (creșterea copiilor, spălatul hainelor sau gătit), multe dintre ele aveau și alte preocupări. Ele erau active în diverse meșteșuguri textile (broderie, dantelă, croșetat, tricotat, țesut), în producția florilor din hârtie sau comerț. Unele erau ghicitoare sau slujnice.
Despre acestea, dar și multe altele, puteți afla în expoziția „Romani People. Tater. Travellers. Vandriar”, organizată pe partenerii noștri, Anno Museum. Ea poate fi vizitată până pe 31 ianuarie 2024, de miercuri până duminică între orele 09.00 și 17.00, în sala H. Stahl a Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”.
Vă așteptăm cu drag!
Foto: Anno Glomdalsmuseet
***
Proiectul predefinit ROM(a)NOR Interferences este implementat de Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” cu sprijinul financiar al Granturilor SEE 2014 – 2021 prin Programul RO-Cultura.