loader image
contact@romanorinterferences.ro
Șos. Kiseleff nr. 28-30 Bucharest, Romania
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
Back to all Post

Romani People. Tater – Știați că?

❓Știați că printre cele 5 minorități naționale recunoscute în Norvegia se numără atât populația Romani (Tater), cât și Roma? În vreme ce populația Romani a pătruns în spațiul actual al Norvegiei la începutul secolului al 16-lea, cea romă este reprezentată în special de descendenții celor sosiți în Norvegia de la jumătatea secolului al 19-lea.

❓Viața pe drumuri, în mișcare, a reprezentat dintotdeauna o componentă esențială a modului de viață a populației Romani. Pe uscat sau pe mare, cu caii, bicicletele, mașinile sau bărcile, familiile Romani străbăteau lungi distanțe pentru a-și asigura supraviețuirea economică. Deși aveau uneori reședințe temporare sau permanente pentru iarnă, acest aspect fundamental al identității lor este rezumat într-o frumoasă zicere: „Când vine primăvara, sângele clocotește”.

❓Muzica a jucat întotdeauna un rol important pentru populația Romani din Norvegia. Cântate de multe ori în jurul focului, vechile balade puteau spori bucuria în timpurile fericite sau ofereau confort în vremurile grele. Printre numele importante de cântăreți Romani, activi la jumătatea secolului al XX-lea, se numără Harry Brandelius, Anita Lindblom sau Cornelis Vreeswijk.

 

Despre acestea, dar și multe altele, puteți afla în expoziția „Romani People. Tater. Travellers. Vandriar”, organizată pe partenerii noștri, Anno Museum. Ea poate fi vizitată până pe 31 ianuarie 2024, de miercuri până duminică între orele 09.00 și 17.00, în sala H. Stahl a Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”.

Vă așteptăm cu drag!

Foto: Anno Glomdalsmuseet

***

Proiectul predefinit ROM(a)NOR Interferences este implementat de Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” cu sprijinul financiar al Granturilor SEE 2014 – 2021 prin Programul RO-Cultura.

Copyright © 2022 | Toate drepturile rezervate. ROM a NOR Interferences