loader image
contact@romanorinterferences.ro
Șos. Kiseleff nr. 28-30 Bucharest, Romania
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
Back to all Post

Să cunoaștem meșterii – Partea a II-a

Printre meșterii pe care îi veți putea întâlni la primul târg ROM(a)NOR Interferences ce se desfășoară în perioada 28-30 iulie 2023 la Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti, se numără:

DUMITRU IONEL – meșter argintar

Dumitru Ionel este descendentul unei familii cu o lungă tradiție în arta prelucrării metalelor nobile și unul dintre puținii păstrători ai tradiției meșteșugarilor romi argintari. A învățat meșteșugul de la bunicii săi din zona Teleorman.

„Bijuteria este o adevărată artă, mai ales cu obiectele rudimentare pe care meșterul le are la îndemână.” „Dacă faci din plăcere, din dorința de a arăta că poți duce mai departe un meșteșug care datează de sute de ani, nu este greu. În această lume absolut nimic nu e greu, dacă e din suflet. E ca și în credință, pentru că dacă îți înveți copilul să creadă în Dumnezeu sau crede în aproapele său, este cam același lucru. În momentul în care o meserie, un domeniu, se transmite mai multe generații, devine ceva genetic, devine ceva din plăcere, din respect, din omenie, din dorința de a arăta lumii ceea ce poți face, uneori câștigi, alteori nu.”, declara Dumitru Ionel într-un interviu acordat cotidianului Evenimentul Zilei, în anul 2007.

Realizeaza bijuterii din tacâmuri vechi din argint masiv decorate prin martelare și gravare manuală, cu pietre naturale.

            Contact: 0761.730.134

DAN CĂLDĂRAR – meșter căldărar

„Să vă alegeți, să vă fac prețul. Luați mai multe, fac și reducere”, ne-a spus pe un ton glumeț Dan Căldărar (Constantin Sande, numele său real), un rom căldărar din comuna Buzescu, județul Teleorman.

Meșteșugarul are 67 de ani și continuă să lucreze și să trăiască din munca sa. Când intri în casa sa, parcă ai intrat într-o expoziție. Oale, tigăi, vaze, cădărușe și alte vase din aramă la tot pasul. Unele sunt noi, făcute chiar de meșterul rom. Altele, ne spune că sunt moștenire. Cele mai impresionante vase sunt alambicurile. Ce este un alambic? Este un vas de mari dimensiuni, realizat din aramă, utilizat pentru distilarea țuicii. A învățat meștegul la 10 ani de la tatăl sau și îl duce mai departe.

Contact: 0754.901.098

ISA SALIM – meșter de fărașe

Isa Salim are 82 de ani și s-a născut în sudul Dobrogei, în satul Gîrlița. Provine dintr-o familie cu multi frați, dar niciunul dintre ei nu știa un meștesug. Dupa ce și-a cunoscut jumatatea, Isa a învățat de la socrul lui să facă fărașe și așa a ajuns să cutreiere Dobrogea, pe la târgurile din zonă.

            Contact: 0720.323.929

***

Proiectul predefinit ROM(a)NOR Interferences este implementat de Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” cu sprijinul financiar al Granturilor SEE 2014 – 2021 prin Programul RO-Cultura.

Copyright © 2022 | Toate drepturile rezervate. ROM a NOR Interferences