loader image
contact@romanorinterferences.ro
Șos. Kiseleff nr. 28-30 Bucharest, Romania
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
Back to all Post

Să cunoaștem meșterii – Partea a VI-a

Printre meșterii pe care i-ați putut întâlni la primul târg ROM(a)NOR Interferences ce s-a desfășurat în perioada 28-30 iulie 2023 la Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti, s-au numărat și:

CĂLDĂRARU ELISABETA MARIA

Unii spun că haina îl face pe om. Alții, dimpotrivă. Dar dacă e să ne uităm în istorie vom vedea că haina e cea care îi arată statutul social și marital. La femeile rome cea mai interesantă piesă de port este fusta, care are o tehnică de confecționare extrem de complicată. Pe vremuri se bătea materialul în cuie în podea și se făceau cele 300-500 de pliuri din 10-20 de metri de material!

Fusta tradițională romă poate avea până la 500 de pliuri și este cusută pe o bentiță care se înfășoară în jurul corpului. Distanța dintre „șanțurile pliseului” ca și dantela cu care se termină marginea de jos a fustei și a șorțului poartă semnificația statutului social al femeii. Elisabeta Căldăraru a învățat de mică să își coasă aceste fuste, iar acum este căutată pentru ele.

Contact: 0768.879.902

MATEI ALEXANDRINA

Alexandrina provine din neam de florari, practicând meșteșugul de peste 40 de ani. Are 6 fete, patru dintre ele fiindu-i alături la florăriile din oraș.

Contact: 0760.145.968

CLOPOTAR EVA

Eva coase de când era copil. Mai întâi, a croit haine pentru ea, apoi pentru familie, iar când lumea a început să îi admire fustele și rochiile, a cusut pentru turiști și la cerere. Acum este cunoscută pentru hainele tradiționale rome pe care le creează.

Contact: 0764.043.177

Proiectul predefinit ROM(a)NOR Interferences este implementat de Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” cu sprijinul financiar al Granturilor SEE 2014 – 2021 prin Programul RO-Cultura.

Add Your Comment

Copyright © 2022 | Toate drepturile rezervate. ROM a NOR Interferences