Printre meșterii pe care i-ați putut întâlni la cel de-al doilea târg ROM(a)NOR Interferences ce s-a desfășurat în perioada 25-27 august 2023 la Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti, s-au numărat și:
STÂNGACIU BUCUR
În secolul trecut lingura din lemn nu lipsea din nicio gospodărie țărănească, dar o puteai găsi chiar și în bucătăriile celor care locuiau în orașe. Astăzi, în mediul rural este în continuare folosită atât pentru gătit, cât și cu ocazia unor datini creștinești. Lingura din lemn este oferită la vremea moșilor de vară sau de iarnă, dar și la pomenirile de peste an, alături de o strachină de lut (castron de ciorbă). Pentru cei mai tineri, lingura din lemn a devenit un obiect decorativ de artizanat, care-i poartă într-o altă lume. Indiferent că sunt folosite pentru gătit sau ca decorațiune, lingurile din lemn sunt cioplite și acum de meșterii rudari, la fel ca și în trecut.
Bucur Stângaciu a învățat meșteșugul de la părinți și de la cei 7 frați. A început să facă linguri la 5-6 ani. Cu întreaga familie a colindat țara în lung și în lat. Au depășit și granița. A fost în Ungaria, Austria, Germania și Belgia. Peste tot, a reprezentat cu onoare țara și județul Vâlcea.
Contact: 0752.166.211


CĂLDĂRAR NICOLAE
Nicolae a învățat meseria de la tatăl și bunicul lui. Acum, la rândul lui are un fiu de 11 luni și speră să îi ducă meseria mai departe. Brățările lui de cupru sunt delicate și pline de simboluri.
Contact: 0723.830.929
GUȘĂ MIHAI
Mihai este autodidact. A început acum 15 ani să prelucreze fierul și să își confecționeze anumite lucruri prin casă. Acum face confecții metalice și obiecte din fier forjat. Târgul ROM(a)NOR Interferences este prima lui prezență în public.
Contact: 0756.478.830

****
Proiectul predefinit ROM(a)NOR Interferences este implementat de Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” cu sprijinul financiar al Granturilor SEE 2014 – 2021 prin Programul RO-Cultura.