Printre meșterii pe care i-ați putut întâlni la târgurile ROM(a)NOR Interferences ce s-au desfășurat în perioada iulie-octombrie 2023 la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, s-au numărat și:
CĂLDĂRAR VICTOR SENIOR
Originar din Brateiu, jud. Sibiu, Victor este unul dintre cei mai cunoscuți căldărari din țară. Lucrează de la 7 ani. Este o meserie din care a reușit să își întrețină familia. „E moștenită de cel puțin 300-400 de ani. Cu asta au trăit și bunicii, străbunicii, cu asta au trăit și și-au câștigat existența de pe o zi pe alta. Asta merge toată viața […] Facem cazane de țuică, anumite bibelouri din cupru, ibrice de cafea, căldări, căzănele, ceaune, tavă, tot felul de vase care există într-o bucătărie. Mie nu mi-e mult nimic să fac din mână, dacă ai meseria asta, cu asta te-ai născut, alta n-ai făcut, îți vine ușor să faci orice, îți face plăcere. Cel mai mult durează la cazanul de țuică, e multă muncă. Noi suntem doi, eu și băiatul, facem un cazam cam în 3-4 zile, o săptămână. Muncim de la 8 dimineața până la 7 seara.”, afirmă Victor Căldărar.
Contact: 0759.696.837


APOSTOL EMIL
„Am copilărit în Câmpulung-Muscel și am învățat meșteșugul de la bunicul meu (crescut într-o familie de romi argintari). Am făcut primul cuțit pe câmp din coasa lui tataia.”
Contact: 0722.555.794
RICUȚA CĂLDĂRAR
I-a plăcut croitoria de mică. A început să coasă și să croșeteze de copilă, dar a asortat și podoabele făcute tot de ea: coliere tradiționale. Ricuța Căldărar din Brateiu, jud. Sibiu, își aduce aminte că în copilărie se purta chihlimbarul. Acum coase pentru familie, dar și pentru vizitatorii care comandă o ținută tradițională.
Contact: 0744.263.588

***
Proiectul predefinit ROM(a)NOR Interferences este implementat de Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” cu sprijinul financiar al Granturilor SEE 2014 – 2021 prin Programul RO-Cultura.