În perioada 13 – 19 octombrie 2023, o delegație a Muzeului Glomdal din Elverum a luat parte la cea de-a doua acțiune de job-shadow din cadrul proiectului (învățarea la locul de muncă și transferul de expertiză legată de curatoriatul bunurilor culturale aparținând romilor). Din aceasta, au făcut parte: Ola Mørkhagen, directorul Muzeului Glomdal, Dr. Mari Østhaug Møystad, curatorul expoziției „Latjo drom” dedicată populației Romani, Holger Gustavsen și Lillan Støen, reprezentanți ai Asociației Naționale pentru Populația Romani din Norvegia, precum și meșterii romi Viola Lysgård, Per Henrik Moe, Jim și Toiny Elisa Rom. Echipa din România a fost reprezentată prin: Paula Popoiu, managerul Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Dina Rareș-Ioan, directorul administrativ interimar al MNSDG, Aurelia Tudor, Petre Terescenco și Eugen Ion (muzeografi).
În acest cadru, moștenirea culturală a romilor a reprezentat baza pentru discuții mai ample legate de muzee și rolul lor în contemporaneitate. Încă de la începutul anilor 70 și mai ales în ultimii 20 de ani, colecțiile de patrimoniu din întreaga lume și-au redefinit poziția în comunitate, în trend cu nevoile diferite ale societății. Acest nou curent în muzeologie a produs transformări semnificative. Ca atare, am explorat împreună cu partenerii norvegieni diferitele fațete ale unui muzeu modern, orientat spre așteptările și nevoile publicului. Accentul a fost pus pe ipostazele muzeului ca spațiu predilect de dialog cultural, cu un important rol social, respectiv ca loc de divertisment, în care se îmbină latura educativă cu plăcutul.
Printre acțiunile prestate în cadrul acestei activități, amintim:
Montarea expoziției temporare „Romani People. Tater. Travellers. Vandriar” în Muzeul Satului
Participarea la cel de-al patrulea târg Rom(a)Nor Interferences
(standuri meșteșugărești, mese rotunde)
Vizitarea unor obiective culturale importante din România (Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, Castelul Bran, Muzeului Național Bran, Muzeul Civilizației Urbane din Brașov, Biserica Neagră, cetatea Sighișoara, Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, Muzeul Viticulturii și Pomiculturii din Golești)
Vizitarea comunității rome de căldărari din Brateiu, jud. Sibiu
(Victor și Eva Clopotar, Traian și Ricuța Căldărar)
***
Proiectul predefinit ROM(a)NOR Interferences este implementat de Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” cu sprijinul financiar al Granturilor SEE 2014 – 2021 prin Programul RO-Cultura.