loader image
contact@romanorinterferences.ro
Șos. Kiseleff nr. 28-30 Bucharest, Romania
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
Back to all Post

Vernisajul expoziției „Romani People. Tater”

În cadrul ultimului târg meșteșugăresc Rom(a)Nor Interferences, organizat în perioada 13-15 octombrie 2023 de către Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, a avut loc și vernisajul expoziției „Romani People. Tater. Travellers. Vandriar”, organizată de Anno Glomdal Museum.

Având la bază expoziția „Latjo drom” (Călătoria bună/ Drumul bun) pe care muzeul partener din Norvegia a inaugurat-o în 2006, expoziția din Muzeul Satului își propune să prezinte cultura și istoria minorității Romani într-un mod autentic, cald și realist, punând accentul pe viețile indivizilor, facilitând înțelegerea vieții populației Romani, contracarând prejudecățile legate de aceasta, și astfel, redându-le mândria și încrederea în propria cultură.

Din delegația norvegiană au făcut parte: Ola Mørkhagen, directorul Muzeului Glomdal, Dr. Mari Østhaug Møystad, curatorul expoziției, Holger Gustavsen și Lillan Støen, reprezentanți ai Asociației Naționale pentru Populația Romani din Norvegia, precum și meșterii romi Viola Lysgård, Per Henrik Moe, Jim și Toiny Elisa Rom.

„Astăzi este o zi importantă pentru noi pentru că suntem într-un proiect foarte interesant împreună cu un mare muzeu norvegian, Glomdal Museum, și, evident, Muzeul Satului subliniază astăzi calitatea pe care de ani de zile o avem și care ne este recunoscută, de loc în care se întâlnesc civilizațiile, de loc în care lumea dialoghează, de loc în care oamenii se împrietenesc. […]

Expoziția pe care o deschidem astăzi este o expoziție despre populația Romani din Norvegia. Panourile pe care le vedeți în jurul nostru sunt panouri care conțin informații despre originea și limba acestei populații, despre modul de viață, despre familie și despre copilărie, despre felul în care populația Romani din Norvegia vede viața și trăiește în această țară.” (Paula Popoiu)

„Sunt foarte mulțumit de colaborarea cu Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti și sper să o continuăm. Suntem mândri să prezentăm comunitatea romă din Norvegia în acest cadru.” (Ola Mørkhagen)

„Cele mai importante lucruri legate de venirea noastră sunt legăturile dintre populația Romani din Norvegia și cea romă din România […] Ca și în această expoziție, la Muzeul din Glomdal, încercăm să combinăm cunoștințele academice ale curatorilor cu experiențele personale ale romilor din Norvegia. Când am început să lucrăm, foarte important a fost să colectăm poveștile lor de viață și să-i sprijinim în păstrarea culturii lor tradiționale. Un lucru esențial a fost să prezentăm ce este exact această cultură, văzută prin ochii lor, nu cei ai statului.” (Mari Østhaug Møystad)   

„Sunt onorat de faptul că Muzeul Satului colaborează cu o astfel de instituție precum Glomdal Museum din Norvegia, preocupată mai ales de istoria romilor de acolo. În același timp, sunt foarte mândru că astăzi, în cadrul târgului nostru, am văzut o primă mostră de colaborare între meșterii norvegieni și cei români, concretizată într-o piesă pe care o putem vedea în această expoziție – un bici realizat de un meșter norvegian și completat de un meșter român. Eu cred ca aceasta este calea de a ne cunoaște unii pe ceilalți, de a învăța unii de la ceilalți și de a schimba experiențe. […] Vă așteptăm în continuare să vizitați această expoziție, să aflăm lucruri noi despre această populație care prezintă anumite similitudini, dar și multe deosebiri față de romii din România.” (Rareș-Ioan Dina)

Expoziția va putea fi vizitată timp de trei luni, până în ianuarie 2023, în sala H. Stahl a Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”.

Vă așteptăm cu drag!

***

Proiectul predefinit ROM(a)NOR Interferences este implementat de Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” cu sprijinul financiar al Granturilor SEE 2014 – 2021 prin Programul RO-Cultura.

logo-mc2
Copyright © 2022 | Toate drepturile rezervate. ROM a NOR Interferences