loader image
contact@romanorinterferences.ro
Șos. Kiseleff nr. 28-30 Bucharest, Romania
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
Back to all Post

Viața e o călătorie shukară! – Artiști și trupe

În perioada 25-28 aprilie 2024, Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti organizează Târgul ROM(a)NOR Interferences V, pentru a marca finalul proiectului. Cu această ocazie, pe scena Dumitra vor urca: Mieluță Bibescu și Svetlana Perjovschi, Ionică Minune și Mihaela Staicu, Damian Drăghici, Taraful Mihai Pui de Urs și Marius Mihalache & Band.

 

MIELUȚĂ BIBESCU & SVETLANA PERJOVSCHI

„De ce apreciau Enescu, Ciprian Porumbescu lăutarii? Se minuna Enescu „domne, cum poți să cânți așa, om fără școală, cum știi să pui mâna acolo pe vioară?” Pentru că asta-i viața noastră, muzica. Cum se mândresc unii că sunt însurați cu aceeași nevastă de 50 de ani și sunt toată viața îndrăgostiți de ea și o divinizează și nu mai știu ce să-i facă, așa la noi, muzica a fost poate mai mult ca o nevastă. Tot timpul e ceva nou, ceva de descoperit, de învățat. (…) Fiecare rând, notă are un sens. Eu percep muzica într-un fel, îmi transmite ceva, o emoție, o mâhnire, o bucurie. Muzica e atât de vastă, tu dacă asculți Mozart simți altceva decât simt eu, fiecare se regăsește în felul lui, cu viziunile și cu sentimentele lui. Mă lua bunicu’, mă așeza pe picioare și studia la instrument. La fel și tata. Cum să nu te dezvolți, cum să nu iubești muzica? Am avut casă mare, pe Matei Basarab, șase camere, locuiam toată familia acolo. Te trezeai și auzeai muzică, tata repeta la vioară, că pleca la Radio, bunicu’ trecea la pian… așa era de când deschideai ochii până te băgai în pat la culcare, zi de zi, numai muzică ascultai.” (Sursă: Iulian Ignat, „Dadestar chaveste. Poveste lăutărească”)

Așa își mărturisește Mieluță Bibescu dragostea pentru meseria pe care o practică de peste 40 de ani. Alături de Svetlana Perjovschi, virtuosul clarinetist de origine romă vă invită sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 15:00, în Muzeul Satului să dansați pe ritmuri de gypsy jazz.

 

IONICĂ MINUNE & MIHAELA STAICU

„Veneam de la școală, fugeam cu băieții la scaldă, apoi acasă, repetam la acordeon. Cântam de plăcere, nu mă obliga nimeni, că dacă mă obliga nu mai cântam. Chiar și acum, cât aș fi de obosit sau, ferească Dumnezeu, nici nu vreau să spun, supărat, îmi iau o cafea sau un ceai de ăsta de bem acum, îmi aprind o țigară și îmi cânt amintirile, așa, pentru mine, un vals, ori o frază dintr-o țigănie d-aia gravă, adică frumoasă rău de tot. Între mine și acordeon a intervenit o chestie de asta: nu mă lasă și nu pot să-l las. Pot să spun când mă uit în urmă că nu a trecut timpul pe lângă mine. Asta pentru că am avut mereu acordeonul lângă mine, am compus melodii, am construit. Mi-e drag de el, îmi place să îmi petrec timpul cu el și n-am să-l abandonez până la sfârșitul sfârșitului, m-am născut cu el și cu el… Să nu spun lucruri triste acum. Ăsta e aerul, viața mea, și nu-l las niciodată. Nu l-aș lăsa nici pentru un milion de euro. Ba, dă-mi și 200 de milioane, că tot nu-l abandonez.” (Sursă: Iulian Ignat, „Dadestar chaveste. Poveste lăutărească”)

 „Muzica nu are fund. Asta ca să o zic direct. Niciodată un om care știe ce vrea de la viața lui nu va fi mulțumit de muzica pe care o face. Muzica e un sac fără fund. Tu trebuie să cauți acel fund până crezi că ai dat de el, și când crezi că l-ai găsit, nu, nu e ăla, e și mai adânc, e interminabil. Trebuie să cauți tot timpul. Eu vin din muzica lăutărească, dar cânt și jazz și sârbească și ungurească și bulgărească. Am prieteni în toată lumea, cei mai mari muzicanți, stau o săptămână la ei, ascult, cântăm, îmi place la nebunie să trec peste granițele muzicii, să cânt de toate, valsuri, simfonii.” (Sursă: Iulian Ignat, „Dadestar chaveste. Poveste lăutărească”)

Ionică Minune, unul dintre cei mai respectați și apreciați acordeoniști din lume, vă așteaptă sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 16:00, în Muzeul Satului pentru un recital special.

 

DAMIAN DRĂGHICI – Meditații lăutărești

„Meditații Lăutărești” este o colaborare muzicală inovatoare ce prezintă muzica lăutărească într-un nou concept, ce combină elementele tradiționale cu jazz, fusion și world music. Lansat în octombrie 2022, proiectul a luat naștere din dorința de a înflori acest gen muzical rupt din sufletele oamenilor și de a duce mai departe tradiția cântecului și muzicii lăutărești.

Muzica cu care am crescut, muzica care ne-a învățat de mici copii cum să fim dezinhibați, muzica care ne-a arătat cum părinții noștri și familiile noastre se pot transforma atunci când o ascultă și ce poate scoate din sufletul lor. Acesta este jazz-ul nostru românesc așa cum bebop-ul este muzica lăutărească a americanilor. Respect robilor lăutari care urlau și plângeau de durere fără ca ei să fie conștienți că bocetul lor va fi apreciat și iubit după sute de ani.

Damian Drăghici va urca sâmbătă, 27 aprilie, de la orele 17:00 pe scena Dumitra a Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”.

 

TARAFUL MIHAI PUI DE URS

Cu rădăcini adânci în tradiția muzicală românească, Taraful Pui de Urs strălucește prin talentul membrilor săi: Fane Dumitrache la acordeon, Costel Istrate la țambal și liderul Mihai Ion la contrabas. Mihai a fost apreciat încă de la o vârstă fragedă, fiind introdus în lumea muzicii lăutărești de către bunicul său, Tudor Pui de Urs, și tatăl său, Vasile Pui de Urs. Astăzi, el este purtătorul istoriei „urșilor”, un contrabasist priceput care știe să ducă mai departe povestea plină de încredere și melancolie a tarafului prin cântecele vechi moștenite din generație în generație.

Taraful Mihai Pui de Urs vă așteaptă duminică, 28 aprilie 2024, de la ora 16:00, pe Scena Dumitra a Muzeului Național al Satului.

 

MARIUS MIHALACHE – Maria lu’ Tănase

Inspirat de viața plină de pasiune a Mariei Tănase, Marius Mihalache vă invită să călătoriți prin întreaga ei operă, de la copilărie și debut până la apogeul său artistic, într-o incursiune captivantă ce va reînvia povestea unei artiste legendare. Descoperiți adevăratele valori ale vieții și trăiți fiecare notă muzicală în lumina eternă lăsată în urmă de talentata Maria Tănase.

„Mi-am imaginat-o pe Maria Tănase trăind în timpurile de acum. Cum ar fi fost să cântăm împreună. Eu să creionez muzica acestor vremuri și ea să păstreze timbrul acelor vremuri, pentru că ea nu se dădea bătută niciodată, nu îi plăcea să renunțe și mereu căuta un mod de a reveni și de a cânta. Cred că, de acolo de undeva de sus, m-a ajutat și împreună am reușit să o facem nemuritoare pe Maria lui Tănase. Povestea Mariei Tănase nu s-a oprit niciodată, nici la adolescenta Maria, fata de 17 ani, nu s-a oprit nici în suferințele ei, nici în fericirile ei, nici în bogății, nici în trupul ascuns de mamă. A mers mai departe și continua și astăzi. O lumină pe care o aprindem în sufrageria fiecărei case în care și-a odihnit sufletul, cu Mările care se nășteau și mureau în fiecare an pentru ca ea să o poată lua de la capăt. Acest concert vă îndeamnă să vă deschideți aripile inimii, să primiți cântecul, singurul copil în viață al Mariei Tănase. Vă îndemnăm să căutăm adevăratele valori și să le reînviem în timpul nostru.”

Marius Mihalache & Band va urca pe scena Dumitra a Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” duminică, 28 aprilie, de la orele 17:00.

 

Vă așteptăm cu drag!

****

Proiectul predefinit ROM(a)NOR Interferences este implementat de Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” cu sprijinul financiar al Granturilor SEE 2014 – 2021 prin Programul RO-Cultura.

Copyright © 2022 | Toate drepturile rezervate. ROM a NOR Interferences