În perioada 25-28 aprilie 2024, Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti organizează o serie de evenimente prilejuite de încheierea proiectului ROM(a)NOR Interferences, un proiect complex și unic ce reprezintă o incursiune în timp și spațiu pentru a promova, valorifica și revitaliza patrimoniului cultural specific etniei rome prin muzeologie și incluziune socială, în vederea îmbunătățirii situației populației de etnie romă.
Astfel, pe data de 25 aprilie, la scena Dumitra, va avea loc conferința de presă, urmată de inaugurarea Casei lui Lazăr Năftănăilă, transferată în muzeu din satul Calbor, jud. Brașov și a Șurei adusă din Vișeu de Mijloc, jud. Maramureș, ce adăpostește acum spațiul expozițional și cel dedicat realității virtuale. Cu această ocazie, îl veți cunoaște pe Lazăr, primul ghid virtual, care vă va arăta că Viața este o călătorie shukară! Astfel, Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti devine primul muzeu din România care folosește inteligența artificială pentru a prezenta vizitatorilor istoria, viața și cultura romilor. Alături de partenerii norvegieni de la Glomdal Anno Museum se vor afla reprezentanți ai Ministerului Culturii, ai Președinției, finanțatorii proiectului, diplomați, meșteri romi și evident echipa proiectului: cercetători, muzeografi, restauratori.
Vineri, 26 aprilie, în curtea Casei lui Lazăr Năftănăilă va avea loc dezbaterea despre situația romilor și a moștenirii lor culturale și identitare, intitulată “Locuri. Locuire. Meșteșuguri”, lansarea catalogului expoziției “Romii din România. Povestea noastră” și a albumului dedicat proiectului ROM(a)NOR Interferences.
Sâmbătă, 27 aprilie, la Scena Dumitra, va fi lansat volumul de reportaje si interviuri “Dadestar Chaveste- Poveste Lautarească” a jurnalistului Iulian Ignat, urmat de un spectacol susținut de Mieluță Bibescu și Svetlana Perjovschi, renumitul acordeonist Ionică Minune și Mihaela Staicu, iar de la ora 17.00, Damian Drăghici revine în fața publicului cu proiectul „Meditații Lăutărești”. Duminică, 28 aprilie, pe Scena Dumitra, vor urca Taraful Mihai Pui de Urs și Marius Mihalache Band cu „Maria lu’ Tănase”.
Pe parcursul celor 4 zile, pe aleile muzeului vor fi prezenți și 45 de meșteri romi din toată țara care își vor prezenta produsele și vor susține și o serie de ateliere pentru public.
PROGRAM
Joi, 25 aprilie 2024
ora 11:00 – Conferința de încheiere a proiectului (Scena Dumitra).
ora 13:00 – Inaugurarea casei lui Lazăr Năftănăilă din Calbor, jud. Brașov și a șurei din Vișeu de Mijloc, jud. Maramureș, spațiu interactiv inedit, augmentat cu expoziția „Romii din România. Povestea noastră”, jocuri de realitate virtuală și Lazăr, un personaj neobișnuit bazat pe inteligență artificială. Recital de cobză cu Alin Trocan.
Vineri, 26 aprilie 2024
ora 11:00 – Masă rotundă privind situația meșteșugurilor rome, lansarea catalogului „Romii din România. Povestea noastră”, și a albumului proiectului ROM(a)NOR Interferences.
Sâmbătă, 27 aprilie 2024
ora 14:00 – Lansare de carte și expoziție fotografică Iulian Ignat „Dadestar chaveste. Poveste lăutărească”.
ora 15:00 – Concert Mieluță Bibescu & Svetlana Perjovschi.
ora 16:00 – Concert Ionică Minune & Mihaela Staicu.
ora 17:00 – Concert Damian Drăghici „Meditații lăutărești”.
Duminică, 28 aprilie 2024
ora 16:00 – Concert Taraful Mihai Pui de Urs.
ora 17:00 – Concert Marius Mihalache & Band „Maria lu’ Tănase”.
Vă așteptăm cu drag!
****
Proiectul predefinit ROM(a)NOR Interferences este implementat de Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” cu sprijinul financiar al Granturilor SEE 2014 – 2021 prin Programul RO-Cultura.